Iran-overleg over enkele weken weer verder

Iran gaat over enkele weken opnieuw om de tafel met de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland. Het nieuwe overleg vindt eveneens plaats in Genève, waar de partijen de afgelopen twee dagen het Iraanse atoomprogramma bespraken. Dat heeft de Iraanse minister van buitenlandse zaken, Javad Zarif, woensdag via Facebook wereldkundig gemaakt.

Over de gesprekken dinsdag en woensdag zijn geen details bekendgemaakt. Aangenomen wordt dat de Verenigde Staten, Rusland, China, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland van Iran eisen dat het zijn atoomprogramma opgeeft. Iran, dat volhoudt alleen aan vreedzame nucleaire doeleinden te werken, zal in ruil voor concessies willen dat de mogendheden sancties tegen de Iraanse economie opheffen.

Hoewel Iran dinsdag aangaf een voorstel te hebben gedaan dat tot een 'doorbraak' zou moeten leiden, is onduidelijk wat het land hier precies mee bedoelde. Onder de nieuwe Iraanse president Hasan Rouhani waait de wind uit een andere richting, wat diplomatieke oplossingen voor geschillen met de buitenwereld mogelijk heeft gemaakt.

Een bron bij de Iraanse delegatie zei tegen AP dat het plan uit drie stappen bestaat, die in zes maanden tot een jaar kunnen worden uitgevoerd, maar hield zich verder op de vlakte.

Catherine Ashton liet na afloop van het overleg in een verklaring weten dat de gesprekken 'inhoudelijk en op de toekomst gericht' waren. Zij noemde het overleg 'van groot belang'.