'Boehner wil korte verhoging schuldenplafond'

De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden John Boehner gaat zijn partijgenoten donderdag vragen akkoord te gaan met een kortstondige verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond. Dat hebben bronnen bij de Republikeinse partij donderdag gezegd.

Als het schuldenplafond niet voor 17 oktober wordt verhoogd kan de Amerikaanse overheid niet meer aan haar betalingsverplichtingen voldoen. De meeste economen vrezen dat dit rampzalige gevolgen zal hebben voor de wereldeconomie. Ondanks de naderende deadline eisen de Republikeinen concessies van de Democraten in ruil voor het verhogen van het schuldenplafond.

Zo willen de Republikeinen dat de zorgwet van president Barack Obama wordt aangepast of uitgesteld, en willen ze verdere bezuinigingen afdwingen. De Democraten willen echter niet onderhandelen zolang het niet-verhogen van het schuldenplafond als dreigement wordt gebruikt. De bronnen zeiden niet of er extra eisen aan het voorstel hangen dat Boehner donderdag op tafel wil leggen. Ook zeiden ze niet voor hoe lang Boehner het schuldenplafond wil verhogen.