Al veel langer problemen in Slotervaart

AlgemeenDe buurt in Amsterdam-Slotervaart rond het August Allebéplein, waar deze week relletjes uitbraken na de dood van de uit Marokko afkomstige scooterrijder Salahdin (Salah), wordt volgens buurtbewoners al tijden geterroriseerd door een groep jongens. Op de Amsterdamse zender AT5 laten zij weten dat intimidatie, inbraken, brandstichting en telefonische bedreigingen aan de orde van de dag zijn.

GoringVorige week nog werd VVD-gemeenteraadslid John Goring bij een interview met migrantenzender MTNL zodanig bedreigd door een groep Marokkaanse jongeren, dat de cameraploeg het beeldmateriaal afstond. Ook AT5 ondervond last bij filmen in de buurt. Goring vindt de bedreiging van hem en de journalisten uiterst kwalijk: ''Vrije nieuwsgaring hoort bij democratie. Het is nog geen no-goarea maar het is voor de pers erg moeilijk haar werk te doen.''. De jongeren die MTNL en Goring bedreigden, zouden boos zijn omdat hun buurt steeds in verband wordt gebracht met Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh. B. woonde in die buurt en verbleef vaak op August Allebéplein.

De Amsterdamse politiek, die nu pas bekend werd met de bedreiging van raadslid John Goring en migrantenomroep MTNL, reageert geschokt op de berichten. De VVD vindt de situatie ontoelaatbaar en verwacht dat burgemeester Job Cohen, na extra aandacht voor armoedebestrijding, nu ook snel maatregelen neemt op het gebied van veiligheid. Ook de PvdA vindt het voorval uitermate treurig. Lodewijk Asscher, voorzitter van de hoofdstedelijke PvdA-fractie: ''Ik kan begrijpen dat bewoners hun buurt niet alleen terug willen zien als de buurt van Mohammed B. , maar de pers en raadsleden moeten hun werk altijd kunnen doen.''

Herdenking
De omgekomen 17-jarige scooterrijder Salahdin werd gisteravond door honderden bekenden, vrienden en familieleden in de Pieter Mondriaanstraat herdacht. Tijdens een korte bijeenkomst op straat werd voor het slachtoffer gebeden. De herdenking verliep zonder problemen.


De verongelukte Salah (Salahdin)

Salahdin kwam dinsdagavond om het leven toen hij hard met zijn scooter wegreed nadat een agent in burger naar zijn tweewieler wilde kijken. Hij botste tegen een paal en overleed aan inwendige bloedingen. Waarom Salahdin op dat moment de benen nam, is volgens de politie nog niet duidelijk. Uit berichten op Marokkaanse fora zou blijken dat hij vermoedelijk wegreed omdat zijn scooter fors opgevoerd was en/of omdat hij geen brommerrijbewijs (bij zich) had.