Vrijwilligers ruimen 100 kilo strandafval per dag op

Na acht dagen puinruimen op Nederlandse stranden is zo'n achthonderd kilo afval opgehaald. De vrijwilligers van stichting De Noordzee vinden vooral veel peuken en afval van de scheepvaart, maar ook gekkigheden als een rolluik, kniebeschermers en verfblikken.

Hoewel de toeristenstranden vaak schoongemaakt worden, vinden de vrijwilligers daar toch veel sigaretten en verpakkingen van etenswaren. Maandag vestigden de puinruimers een record, toen ze op honderd meter strand in het Zuid-Hollandse Rockanje 1481 peuken aantroffen.

Vooral op afgelegen stranden vist de schoonmaakploeg veel troep uit het zand. "We vinden veel visnetten en afvalmateriaal van de scheepvaart", vertelt een woordvoerder donderdag.

De vrijwilligers van de MyBeach Cleanup Challenge ruimen in totaal 350 kilometer strand op in 24 dagen. Vierhonderd mensen hebben zich aangemeld en per dag liepen tussen de tien en veertig vrijwilligers mee.

De schoonmaak begon in het zuiden van Zeeland en eindigt in Schiermonnikoog. De stranden van Friesland en Groningen aan de vaste wal worden niet schoongemaakt, die van de Waddeneilanden wel.