Rechter handhaaft hoofdaanklacht Bradley Manning

Een Amerikaanse militaire rechter heeft donderdag een verzoek afgewezen om de hoofdaanklacht tegen Bradley Manning te verwerpen. Volgens de rechter is er genoeg bewijs om de aanklacht te handhaven dat de soldaat door het lekken van geheimen aan klokkenluiderswebsite Wikileaks 'steun heeft verleend aan de vijand'. Als Manning schuldig wordt bevonden aan deze aanklacht kan hij levenslang krijgen.

Ook een andere aanklacht tegen Manning wegens computerfraude werd door de rechter gehandhaafd. De rechter buigt zich nog over een verzoek om vijf aanklachten wegens diefstal af te wijzen.

De 25-jarige Manning heeft eerder toegegeven dat hij in 2009 en 2010 honderdduizenden rapporten, diplomatieke documenten en video's heeft doorgespeeld aan Wikileaks. De aanklagers zeggen dat Manning wist dat de informatie op internet zou worden ingezien door leden van Al-Qaida, en dat Manning hiermee steun heeft verleend aan de vijand.

Manning zegt de informatie te hebben gelekt om een discussie op gang te brengen over wat in zijn ogen misstanden zijn, begaan door Amerikaanse militairen en diplomaten. Manning lekte onder meer een video uit 2007 waarop te zien is hoe een Amerikaanse gevechtshelikopter in Bagdad het vuur opent en elf mensen dood. Twee van de slachtoffers waren een fotojournalist van persbureau Reuters en zijn chauffeur. Het leger concludeerde na een onderzoek dat de piloten de apparatuur van de fotograaf voor wapens hadden aangezien.