Brandstichtbrandweerman krijgt 11 jaar

Een 33-jarige brandweerman uit Laren is donderdag veroordeeld tot elf jaar cel voor een reeks brandstichtingen in zijn woonplaats. De man was centralist bij de meldkamer en lid van de vrijwillige brandweer. De rechtbank in Amsterdam acht elf brandstichtingen bewezen. De straf is een jaar hoger dan de eis van het Openbaar Ministerie.

De man stak tussen 2008 en 2012 woningen, auto's en bossen in brand. Hij zou al sinds zijn jeugd bezeten zijn geweest van branden en de brandweer. De brandstichter werd vorig jaar mei gearresteerd. Hij zweeg aanvankelijk, maar legde uiteindelijk toch een aantal verklaringen af die hij later weer introk. De man zegt dat hij heeft bekend onder druk van de recherche, maar daar is volgens de rechtbank geen sprake van.

De straf viel hoger uit dan de eis van justitie omdat de rechtbank meewoog dat de man niet wilde meewerken aan het politieonderzoek. Ook vindt de rechtbank dat de maatschappij tegen de man beschermd moet worden, omdat de kans groot is dat hij weer in de fout gaat.