Zorgen om groeiende wachtlijst voor peuterspeelzaal

Peuterspeelzalen krijgen steeds meer aanmeldingen door de bezuinigingen op de kinderopvang. De wachtlijsten groeien en niet alle peuters kunnen terecht. Dat blijkt uit onderzoek van de MOgroep onder tientallen peuterspeelzalen.

De brancheorganisatie vindt het vooral zorgelijk dat op de wachtlijsten steeds meer kinderen met een achterstand staan. De overheid wil dat deze kinderen naar een voorschool gaan om hun achterstand weg te werken voor ze naar de basisschool gaan, maar nu belanden veel van deze kinderen op een wachtlijst.

Volgens de MOgroep zijn er ook steeds meer ouders die hun peuter helemaal niet naar een opvang brengen. De brancheorganisatie vindt de ontwikkelingen onacceptabel en wil dat er één peutervoorziening komt, die toegankelijk is voor alle kinderen.

"Peuterspeelzalen zijn de vindplekken van kinderen met een taal- en gedragsachterstand en ouders met opvoedingsvraagstukken", zegt voorzitter van de MOgroep Marijke Vos. De organisatie wil dat de overheid in kaart brengt om hoeveel kinderen het gaat, wat de gevolgen zijn voor de basisscholen en hoeveel kinderen met een achterstand 'tussen wal en schip vallen'.