Verdeeldheid over openbaar maken Cito-uitslag

Nederlanders zijn sterk verdeeld over het openbaar maken van de uitslag van de Citotoets. Van de bevolking vindt 45 procent dat de uitslag per school openbaar moet kunnen worden gemaakt. De tegenstanders zijn met een procent minder: 44 procent, blijkt zaterdag uit een onderzoek van peil.nl.

De helft (49 procent) vindt dat de Citotoets een goede weergave was van wat hij wist en kon toen hij de toets maakte. Veertig procent vindt van niet.

Ruim zes op de tien ondervraagden vinden dat de toets moet blijven bestaan, maar dat er minder belang aan moet worden gehecht. Elf procent vindt dat de toets moet worden afgeschaft.

Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) liet vorige week weten geen bezwaar te hebben tegen het publiceren van de Cito-uitslagen. RTL Nieuws had het ministerie om de gegevens gevraagd. Het gaat om de gemiddelde score per school en niet om afzonderlijke resultaten van leerlingen.

Vrijdag meldde de Algemene Vereniging Schoolleiders dat zo'n zestig procent van de schoolbestuurders in het basisonderwijs overweegt te stoppen met het afnemen van de Citotoets als de scores openbaar worden gemaakt. Gevreesd wordt dat ouders op basis van de lijsten een school gaan uitzoeken voor hun kind.