Gevluchte leider drugsbende krijgt acht jaar cel
De leider van een bende die in Nederland ruim 62 ton hasj verhandelde heeft maandag van de rechtbank in Arnhem acht jaar cel gekregen. Zijn 49-jarige halfbroer uit het Marokkaanse Al Hoceima kreeg vier jaar cel. De straffen komen overeen met de eis van justitie. De broers verblijven in Marokko, dat geen onderdanen uitlevert.
Het onderzoek naar de bende begon in 2008 met huiszoekingen in onder meer Arnhem en Westervoort. Daarbij werden aantekeningen gevonden die volgens de rechtbank de hasjboekhouding van de 38-jarige leider uit Arnhem vormen. Daarin stonden de hoeveelheden drugs die werden verhandeld, wie de afnemers waren en wat voor prijzen werden gerekend.
Uit de aantekeningen concludeert de rechtbank dat de hoofdverdachte ruim vijf ton hasj vanuit Marokko heeft ingevoerd. Het grootste deel werd met zeiljachten naar Nederland gevaren. Uit de totale hoeveelheid verhandelde hasj (62 ton) blijkt dat de verdachte ook op andere manieren aan drugs kwam.
In totaal heeft de Arnhemmer volgens de rechtbank 24 miljoen euro witgewassen. Het geld werd contant naar Spanje en Marokko gebracht, daar op bankrekeningen gestort en geïnvesteerd in onroerend goed in Marokko, Spanje en Nederland. Voor de drugshandel werden vier zeiljachten gekocht. Verder kocht de leider twaalf exclusieve auto's en investeerde hij meer dan een miljoen euro in de bouw van drie zeiljachten in Turkije.
Zijn halfbroer kreeg cel opgelegd omdat hij hielp bij het witwassen van het geld. Eerder werden al panden, auto's, boten, geld en banktegoeden in Nederland, Spanje en Marokko in beslag genomen. De rechter bepaalt dat de twee hun goederen niet terugkrijgen.
De acht jaar cel die de hoofdverdachte kreeg is het hoogste wat een rechtbank voor een dergelijk vergrijp kan opleggen. Iemand die zulke grote hoeveelheden drugs heeft verhandeld en zo veel geld heeft witgewassen, verdient volgens de rechtbank de maximale straf.
De hoofdverdachte en zijn halfbroer zijn nooit gepakt en dus ook nooit door de politie of door de rechter gehoord. Mede daardoor heeft de hoofdverdachte volgens zijn advocaat geen eerlijk proces gehad. Volgens de verdediging had meer moeten worden gedaan om de twee te horen. De rechtbank vindt echter dat er al een goed beeld van de zaak is omdat andere getuigen zijn gehoord.
In de zaak zijn eerder twaalf andere verdachten veroordeeld tot celstraffen tot drie jaar en werkstraffen voor witwassen en drugshandel.