Burgemeester Hilversum stuurt raddraaiers brief

Hilversummers die zich schuldig hebben gemaakt aan uitgaansgeweld, ordeverstoringen of overlast krijgen een brief van burgemeester Pieter Broertjes. In de brief staat dat de burgemeester en politie geweld niet accepteren. Als de ontvanger zijn of haar gedrag niet aanpast, dreigt een gebiedsverbod van drie maanden.

"Dit is een van de extra middelen die ik inzet om op te treden tegen misdragingen", licht Broertjes toe in een verklaring. Er zijn nu elf brieven verstuurd.

In het centrum van Hilversum is het al een tijd onrustig. Eerder dit jaar vonden zware mishandelingen plaats, waarbij de slachtoffers zomaar in elkaar werden geslagen. De gemeente kondigde in augustus maatregelen aan om geweld in het uitgaansgebied de Groest tegen te gaan. Zo wordt rond het weekend meer politie ingezet, ondersteund door particuliere beveiligers. Ook wordt strenger gecontroleerd of horecagelegenheden alcohol aan jongeren schenken.

In oktober werden bij wijze van proef zes camera's op de Groest geplaatst. Uit de eerste resultaten blijkt dat de politie gemiddeld zo'n twaalf keer per weekend actie onderneemt op situaties die worden geregistreerd. Die variëren van wildplassers, alcoholgebruik op straat en ruzies tot groepjes die op de Groest heen en weer blijven lopen.

De gemeente dicht de camera's een preventieve en de-escalerende werking toe. Dit is vooral te merken aan het gedaalde aantal wildplassers.