VVD-jongeren hekelen Serious Request

De jongerenorganisatie van de VVD zet vraagtekens bij Serious Request, dat dinsdagavond in Enschede van start gaat. Volgens de JOVD zijn de jaarlijkse acties van 3FM en het Rode Kruis ineffectief en dienen die louter om het 'schuldgevoel van Nederlanders tijdens de feestdagen af te kopen', laat de organisatie dinsdag weten.

JOVD-voorzitter Jarico Vos vindt het doel 'sympathiek', maar hij vindt het jammer dat de actie weinig zicht biedt op een 'structurele verbetering' van de positie van de kansarmsten in de wereld. Private initiatieven dragen daar meer aan bij dan non-gouvernementele organisaties als het Rode Kruis, stelt Vos.

Bij dat soort organisaties blijft vaak veel geld in de organisatie steken en komt een te klein deel van de opbrengst ten goede aan mensen die het echt nodig hebben, aldus de JOVD'er.

Serious Request speelt daarbij volgens Vos handig in op het schuldgevoel door de actie op touw te zetten tijdens de feestdagen, wanneer mensen in Nederland beseffen hoe goed zij het hebben. "Zolang het gedoneerde geld echter niet bijdraagt aan structurele veranderingen, zijn de donaties de komende dagen alleen niet meer dan een ineffectieve manier om je schuldgevoel af te kopen", aldus Vos.