Obama leeft mee met getroffen gezinnen

De Amerikaanse president Barack Obama leeft enorm mee met de gezinnen die zijn getroffen door de schietpartij op een basisschool in Connecticut. "Onze harten zijn vandaag gebroken", zei een zichtbaar emotionele Obama op een persconferentie. De Verenigde Staten hebben dit al 'te vaak meegemaakt' en er moet 'betekenisvolle actie' worden ondernomen om dit soort tragedies in de toekomst te voorkomen, aldus de president.

"De meeste slachtoffers waren kinderen, prachtige kleine kinderen tussen de 5 en 10 jaar oud", zei Obama. Hij pauzeerde kort en pinkte een traan weg. "Ze hadden hun hele leven nog voor zich. Verjaardagen, het slagen voor examens, trouwen, kinderen. Onder de slachtoffers zijn ook leerkrachten, mannen en vrouwen die hun levens hebben gewijd aan het helpen van onze kinderen."

Obama werd vrijdagochtend door contraterrorismeadviseur John Brennan over de schietpartij ingelicht en wordt voortdurend van de ontwikkelingen op de hoogte gehouden. Woordvoerder Jay Carney zei dat het Witte Huis alles doet wat het kan om de lokale politie en de autoriteiten in de staat te ondersteunen.

Carney wilde geen details over de schietpartij bevestigen. Volgens bronnen bij de autoriteiten zijn 27 mensen onder wie twintig kinderen omgekomen.

De woordvoerder van het Witte Huis wilde niet zeggen of strakkere regels voor wapenbezit door het incident nu hoger op de agenda van de president komen. Er komt wel een discussie over die vraag, 'maar niet vandaag', zei hij.