Italië wacht marktreactie af op vertrek van Monti

De Italiaanse president Giorgio Napolitano wacht af hoe de internationale financiële markten reageren op het besluit van premier Mario Monti om af te treden. Monti liet de president zaterdag weten dat hij zijn functie wil neerleggen als het parlement zijn begroting heeft goedgekeurd, wat over een week of twee wordt verwacht.

Monti kondigde zijn vertrek aan nadat hij in het parlement cruciale steun was kwijtgeraakt voor bezuinigingsmaatregelen die het vertrouwen hadden hersteld dat Italië de schuldencrisis in de eurozone zou doorstaan.

Napolitano stelde de econoom Monti vorig jaar aan als vervanger van Silvio Berlusconi, wiens verzet tegen bezuinigingen voor grote onrust had gezorgd op de financiële markten. "Wij zullen afwachten wat de markten doen", antwoordde de president zondag op de vraag van journalisten of hij zich zorgen maakte.

Er wordt druk gespeculeerd dat Monti als kandidaat-premier wil meedoen aan de verkiezingen, die mogelijk al in februari worden gehouden. Op een vraag daarover van de Corriere della Sera ging Monti zondag niet in.