Taxichauffeur de cel in voor oplichten bejaarden

Een 29-jarige taxichauffeur uit Rotterdam moet twee jaar de gevangenis in omdat hij voor tienduizenden euro's had gepind met elf bankpassen die hij had gestolen. Dat heeft de rechtbank in Den Haag vrijdag bepaald. Zijn slachtoffers waren hulpbehoevende ouderen, van wie velen slecht ter been zijn, een rollator hebben of slecht zien. Het oudste slachtoffer was 92 jaar oud.

Ouderen deden vanaf begin dit jaar aangifte van diefstal van grote geldbedragen met gestolen bankpassen. Het viel de politie op dat de aangevers allemaal gebruik hadden gemaakt van een taxicentrale in Delft. De recherche in die stad stelde een onderzoek in, dat leidde naar de Rotterdammer.

De taxichauffeur 'hielp' zijn klanten door bijvoorbeeld hun tas te dragen en 'veilig' weg te zetten, maar stal ondertussen hun pinpas. De man ontfutselde zijn slachtoffers later hun pincode door zich aan de telefoon voor te doen als een medewerker van hun bank. Hij was tijdens de gesprekken soms dwingend en intimiderend, aldus het Openbaar Ministerie.

Om te voorkomen dat mensen snel zouden merken dat hun bankpasje was gestolen, stopte de taxichauffeur een ander, eveneens gestolen, pasje terug. Met deze 'geraffineerde' methode trok hij diverse rekeningen leeg.

De officier van justitie zei twee weken geleden dat zij het de Rotterdammer zwaar aanrekent dat hij een kwetsbare groep mensen heeft uitgekozen als slachtoffer, van wie sommigen in een aanleunwoning of verzorgingstehuis wonen en gebruikmaken van de regiotaxi voor boodschappen of een bezoek aan arts of familie. De straf is gelijk aan de eis van justitie. De man kreeg ook een voorwaardelijke celstraf van vier maanden opgelegd.