Splijting treft Haarlemse SP-fractie

Drie van de vijf leden van de SP-fractie in Haarlem, inclusief de fractievoorzitter, zijn opgestapt. Dat hebben de drie vertrekkende leden donderdag bekendgemaakt. Het drietal, dat verdergaat als Sociaal Lokaal Haarlem, kon het niet eens worden met de rest van de fractie en het bestuur over de toekomst van de lokale afdeling.

De meningsverschillen speelden al bijna een jaar en bleken onoverbrugbaar, zegt het opgestapte SP-raadslid Peter Schouten. Het conflict zou draaien om de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2014. "Uiteindelijk hebben we ervoor gekozen maar te vertrekken."

Behalve Schouten keren ook Ronald Hiltemann, de fractievoorzitter, en Jan van de Manakker de Haarlemse SP de rug toe. De drie weigeren hun raadszetel op te geven. Schouten wordt de fractievoorzitter van Sociaal Lokaal Haarlem.

Dat de drie de fractie verlaten, was al eerder intern bij de lokale afdeling van de SP bekend. Besloten werd echter de scheuring pas na de verkiezingen voor de Tweede Kamer wereldkundig te maken. "We wilden niet dat ons vertrek schade zou aanrichten aan de landelijke partij", zegt Schouten.