Wielrennen: Pieter Weening wint Touretappe

BaZzY had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Tour de FranceDe Nederlandse wielrenner Pieter Weening heeft de achtste etappe in de Tour de France gewonnen. Weening rekende in een spannende sprint af met de Duitser Andreas Klöden, die kort voor de top van de laatste berg langszijgekomen was. Gezamenlijk ging het tweetal de vijftien kilometer lange afdaling in, op weg naar de finish.

De overwinning van Weening zou wel eens de kleinste Touretappe-overwinning ooit kunnen zijn geweest. Met het blote oog en met de finishfoto was er geen verschil waarneembaar. Volgens de website van de Tour de France bepaalden sensoren die op iedere fiets zijn aangebracht de winnaar. Weening zou zijn medevluchter met 0,0002 seconden zijn voorgebleven.

Weening is de opvolger van Servais Knaven, die in 2003 de laatste Nederlandse etappewinnaar was in de Ronde van Frankrijk. De 24-jarige Fries, in dienst van de Nederlandse Rabobankploeg, reed vorig jaar al de Ronde van Spanje uit en maakte dit jaar zijn debuut in de Tour. Net als ploeggenoot Michael Boogerd in 1996 debuteert Weening met een etappezege in de Tour.

Zesvoudig Tourwinnaar Lance Armstrong stond even onder druk, maar mocht opnieuw de gele trui aantrekken. Voor de Rabobankploeg was het vandaag dubbel feest. De Deen Mickael Rasmussen haalde voldoende punten binnen om de eerste plaats in het bergklassement over te nemen van de Duitser Fabian Wegmann.

Pieter Weening wint nipt van medevluchter Andreas Klöden
Weening (boven) wint nipt van medevluchter Klöden


-
Het volledige verslag van de etappe is te lezen op FOK!sport!