Ambassadeur: Assad alleen weg met geweld

Het plan van de internationale gemeenschap om het geweld in Syrië te stoppen is onvoldoende. Dat heeft de woensdag overgelopen Syrische ambassadeur voor Irak, Nawaf Fares, gezegd in een interview met nieuwszender Al-Jazeera. Alleen een vertrek van de Syrische president Bashar Assad is acceptabel en dat kan volgens Fares alleen bewerkstelligd worden door geweld te gebruiken.

"Er is geen routekaart met Bashar Assad, omdat hij elk plan en elke verklaring waar internationaal overeenstemming over is, vertraagt en negeert", zei Fares. "Hij kan niet uit de macht worden gezet zonder gebruik van geweld en het Syrische volk beseft dat."

Fares maakte woensdag bekend de kant van de Syrische oppositie te hebben gekozen. Hij zou politiek asiel in Turkije hebben aangevraagd. Het Syrische staatspersbureau SANA meldde donderdag dat Fares 'ontheven is van zijn taken' en dat hij gestraft zou moeten worden.

In het interview met Al-Jazeera haalde Fares scherp uit naar Assads regime. "Wat is er eervol aan om landgenoten te vermoorden? Waar is de nationale trouw? De natie is het gehele volk en niet één persoon in het bijzonder. Trouw moet je zijn aan het volk en niet aan een dictator die zijn bevolking vermoordt."

Ondanks de internationale druk op het regime van Assad lopen er weinige hoge functionarissen over. Oppositieleiders hopen dat het vertrek van Fares anderen ertoe verleidt ook het regime de rug toe te keren.


Ambassadeur: Assad alleen weg met geweld (Foto: Novum)