Ghana verdenkt Nederlandse miljonair van ontucht
Justitie in Ghana verdenkt de Nederlandse vastgoedmiljonair Arthur P. van een zedenmisdrijf. P., sinds 2001 'koning' van de Ghanese regio Somey, is middelpunt van een strafrechtelijk onderzoek naar vermeend seksueel misbruik van een minderjarig meisje. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie in Ghana. Ook hebben het meisje en haar voogd een civiele zaak tegen hem aangespannen.
P. ontkent de aantijgingen. Volgens hem hebben het meisje en de echtgenoot van haar voogd de beschuldigingen verzonnen om hem te belasteren. De civiele zaak is volgens P. aangespannen om geld van hem los te krijgen. De Nederlandse echtgenoot van de voogd heeft zakelijke geschillen met P.
De in Limburg geboren zakenman P. die beweert dat hij in juli 2001 in Somey in het oosten van Ghana is gekroond, laat zich voorstaan op liefdadigheidsactiviteiten in het West-Afrikaanse land. Hij kwam in juli 2009 in het nieuws toen hij naar eigen zeggen betrokken was bij terugbrengen van het hoofd van de vermoorde Ghanese koning Badu Bonsu II naar Ghana. Het hoofd was in 2007 teruggevonden in het Leids Universitair Medisch Centrum.
Het meisje dat P. beschuldigt van seksueel misbruik, trad op tijdens de kroningsceremonie van P. in 2001. Volgens het officiële feitenrelaas van de Ghanese justitie, dat is ingezien door Novum Nieuws, was het meisje destijds jonger dan tien jaar. P. wierp zich volgens het relaas op als beschermeling van het meisje, onder meer door haar schoolgeld te betalen. Het relaas vermeldt dat P. in ruil hiervoor regelmatig seks verlangde van haar. Volgens het meisje had P. ook seks met minstens twee andere minderjarige meisjes. Dat zou onder meer zijn gebeurd in het hotel dat P. bezit nabij Accra.
P. beweert dat er geen strafrechtelijk onderzoek naar hem loopt en dat de civiele zaak tegen hem is stopgezet. Beide beweringen worden weersproken door het OM in Ghana en door de advocaat van het meisje. "Als P. het land betreedt, wordt hij aangeklaagd en vervolgd", zo citeerde de Ghanese journalist Anas Aremeyaro op de website Modern Ghana afgelopen vrijdag de waarnemend directeur van het Ghanese OM, Gertrude Aikins.
Het OM in Ghana laat wel onderzoek doen naar een video waarin het meisje zegt dat zij haar aantijgingen tegen P. intrekt. Het meisje zegt in de video dat zij 'onder druk stond' om de Nederlander te beschuldigen. Inmiddels zegt het meisje echter dat juist haar ontlastende videoverklaring is afgelegd onder druk. Hangende het onderzoek naar de video blijft P. gewoon verdachte, aldus het OM tegenover Novum Nieuws.
Het meisje zegt volgens haar advocaat dat zij na haar ontlastende videoverklaring over P. omgerekend 825 euro op haar bankrekening gestort kreeg, hetgeen onderbouwd wordt door een bankafschrift van haar rekening. Het geld kwam volgens het meisje van een Ghanese advocaat die de video met haar had opgenomen. Deze advocaat trad kort na de video-opname in dienst van P.
Novum Nieuws heeft de ruwe opname van de videoverklaring van het meisje gezien. Daarop is te horen hoe de Ghanese advocaat het meisje voorzegt hoe ze haar beschuldigingen aan het adres van P. moet intrekken. P. zegt dat hij niks te maken heeft gehad met de video-opname en met de overmaking van het geld aan het meisje.
Kindersekstoerisme in het buitenland is vervolgbaar in Nederland. Het landelijk parket van het OM laat weten de kwestie rond P. te kennen maar vooralsnog geen aanleiding te zien de man strafrechtelijk te onderzoeken.
Tweede Kamerlid Tofik Dibi (GroenLinks) stelde op 28 juni Kamervragen over de kwestie naar aanleiding van berichtgeving in het tijdschrift voor ontwikkelingsvraagstukken Oneworld. Dibi vroeg aan de ministers van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) of het klopt dat P. ondanks de verdenkingen tegen hem 'ongestoord' heen en weer kan reizen tussen Nederland en Ghana. De ministers moeten nog antwoord geven op de Kamervragen.