'Nederlanders gemarteld in Pakistan'

Twee Nederlanders die acht maanden hebben vastgezeten in Pakistan zijn daar gemarteld. Dit zou zijn gebeurd in dezelfde gevangenis waar terreurverdachte Sabir K. vastzat. Volgens zijn advocaat André Seebregts zeggen de twee dat Amerikaanse functionarissen bij de martelingen waren betrokken en kan de uitlevering van zijn cliënt aan de Verenigde Staten daarom niet doorgaan.

K. wordt in de VS verdacht van het voorbereiden van terreurdaden. Hij zou onder meer in 2010 een zelfmoordaanslag hebben beraamd op een Amerikaanse legerbasis in Afghanistan. K. werd in Pakistan opgepakt en in april vorig jaar naar Nederland uitgezet.

K. verzet zich tegen uitlevering aan de VS omdat Amerikanen volgens hem een rol hebben gespeeld bij de martelingen die hij in Pakistan onderging. De rechtbank heeft echter niet vastgesteld dat K. gemarteld is en de Hoge Raad wees het beroep tegen de uitlevering af.

De verklaringen van de twee Nederlandse mannen die ook hebben vastgezeten in Pakistan zou een ander licht op de zaak werpen, vindt Seebregts. Als zij, zoals beweerd, vastzaten in dezelfde gevangenis als waar K. zat en de Amerikanen betrokken waren bij de martelingen, kan uitlevering niet doorgaan.

Seebregts eist dat het ministerie van Buitenlandse Zaken onderzoek doet naar de mogelijke martelingen. Hij wil dat demissionair minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) alsnog een stokje steekt voor de uitlevering van zijn cliënt.