Sagan maakt indruk in spurt Californië

Peter Sagan is de eerste leider in de Ronde van Californië. De Slowaak van Liquigas bleef in de eerste etappe met start en finish in Santa Rosa in de massasprint Heinrich Haussler (Garmin-Barracuda) en Fred Rodriguez (Team Exergy) voor. Luis Leon Sanchez van Rabobank finishte als tiende.

Een achttal renners had in de openingsrit in Californië voor een vroege ontsnapping gekozen en kreeg een ruime voorsprong. Toen die in de laatste tachtig kilometer over geaccidenteerd terrein nog altijd meer dan zeven minuten bedroeg, stelde Rabobank zich ten doel de vluchters terug te pakken.

De bankiersformatie trok het peloton door de krachtsinspanning aan stukken, maar slaagde er wel in een sprintfinish te bewerkstelligen. De Nederlandse ploeg had bovendien Michael Matthews nog in de eerste groep zitten en leek een goede kans te maken op de etappezege.

Rond de drie kilometer voor de streep ging het echter mis toen Matthews zelf een valpartij veroorzaakte en direct kansloos was. Peter Sagan had even daarvoor al lek gereden, maar was teruggekeerd in het peloton en toonde zich oppermachtig in de sprint.