Bleker onderzoekt afschaffing houdbaarheidsdatum

Het kabinet onderzoekt of de houdbaarheidsdatum van niet-bederfelijke producten kan worden afgeschaft. Dat heeft staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Milieu Henk Bleker (CDA) dinsdag gezegd in de Tweede Kamer.

De bewindsman was ontboden door Stientje van Veldhoven (D66), die opheldering eiste naar aanleiding van een uitzending van het tv-programma Zembla. Daaruit bleek dat supermarkten jaarlijks voor miljoenen euro's aan voedsel wordt weggegooid, omdat de producten over datum zijn.

Veel producten zijn dan echter nog prima te eten. "Van een pak macaroni van een jaar over tijd word je niet ziek", zei Van Veldhoven. Zij eiste dat het kabinet het systeem van houdbaarheidsdata op de schop neemt, zodat consumenten beter inzicht krijgen in de houdbaarheid van verschillende producten.

Bleker antwoordde dat hij al bezig is met een onderzoek naar de houdbaarheidsvraag. Dat moet voor de zomer klaar zijn. De resultaten kunnen leiden tot een ander systeem. Het is wel een kwestie van de lange adem, zei de bewindsman. Het moet namelijk in Europees verband worden ingevoerd.