Fanny Blankers-Koen in Hall of Fame atletiekbond

Fanny Blankers-Koen wordt opgenomen in een nieuwe Hall of Fame van de IAAF. Dat maakte de internationale atletiekfederatie donderdag, aan de vooravond van het WK indoor in Istanbul, bekend. De Hall of Fame is opgericht vanwege het honderdjarig bestaan van de IAAF.

Op 24 november worden de eerste 24 atleten namen op de lijst onthuld tijdens een gala ter ere van het eeuwfeest. Naast Blankers-Koen zijn nu al elf andere atleten geselecteerd. De komende maanden kiest de IAAF nog twaalf atleten die een plaats in de Hall of Fame verdienen.

De Verenigde Staten zijn vooralsnog met vijf atleten het beste vertegenwoordigd: Jesse Owens, Carl Lewis, Al Oerter, Ed Moses en Jackie Joyner-Kersee. Ook de Ethiopiër Abebe Bikila, de Fin Paavo Nurmi, de Tsjechoslowaak Emil Zatopek, Adhemar da Silva uit Brazilië, de Australische Betty Cuthbert en Junxia Wang uit China worden opgenomen.

Atleten moeten op zijn minst twee olympische titels of wereldkampioenschappen hebben gewonnen en minimaal een wereldrecord hebben gevestigd om in aanmerking te komen voor de Hall of Fame. Vermelding op de prestigieuze lijst kan op zijn vroegst tien jaar nadat ze met pensioen zijn gegaan.