FOK!eindredacteur zorgt voor aanpassing wereldrecord

Het wereldrecord voor eerste vrouwelijke hoofdpersonage in een videospel is niet meer voor Samus Aran. De titel is nu voor Papri uit Girl's Garden, zo bleek na een Twitter-conversatie tussen FOK!eindredacteur René (MrManiak) en Dan Barrett.

René ontdekte tijdens het maken van zijn eindonderzoek over vrouwen in videogames dat niet Samus Aran uit Metroid (1986) de eerste was, maar Papri uit het spel Girl's Garden (1984).

Het spel draait om een jong meisje van het platteland en haar vriendje Minto. Om te voorkomen dat hij er vandoor gaat met een meisje genaamd Cocco moet Papri tien verschillende bloemen verzamelen en bij zijn huis afgeven. Het spel heeft elementen van actie, avontuur en datingsim. Dit laatste is voornamelijk gericht op het onderhouden van het contact met Minto en hem bloemen geven.

Hoewel Papri uit 1984 stamt, werd het wereldrecord voor eerste, vrouwelijke spelpersonage volgens Guinness World Records vastgesteld op Samus Aran. Om op opheldering te vragen bij het GWR stuurde René op 7 februari een bericht naar Dan Barrett, community manager van Guinness World Records. Op donderdag 9 februari wist Barret te vertellen dat het wereldrecord wordt aangepast in de volgende editie van Guinness World Records Gamer.

De pagina waar het record eerst stond is op 9 februari offline gehaald, maar is via de cache nog wel te bekijken. De eerste echte vrouwelijke personages Ms. Pac-Man en Pauline (Donkey Kong) mogen dan wel de eerste zijn, maar er zijn beperkingen. Ms. Pac-Man is gebaseerd op een pizza waar een punt uit is gegeten en is dus niet volledig menselijk te noemen. De beperking aan personage Pauline is dat zij een een NPC is. Dit is de afkorting voor het spelbegrip ‘non-playable character', een onspeelbaar personage. Het GWR gaat uit van het eerste, speelbare, vrouwelijke personage, dat dus nu Papri is.