HRW: verbied kinderhuwelijken Jemen

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) heeft de autoriteiten in Jemen donderdag opgeroepen de minimumleeftijd voor het huwelijk vast te stellen op 18 jaar. Dat is nodig om de kans op onderwijs voor meisjes te verbeteren en hun mensenrechten te beschermen, aldus HRW.

Volgens HRW brengen kinderhuwelijken in Jemen de gezondheid van meisjes in gevaar en worden ze in feite als tweederangsburgers behandeld. Uit een rapport van HRW blijkt dat in sommige Jemenitische plattelandsgebieden meisjes van 8 jaar oud worden uitgehuwelijkt. Sommigen hebben tegen HRW verteld dat ze worden mishandeld en verkracht.

Het rapport is gebaseerd op onderzoek dat in 2010 is uitgevoerd in de Jemenitische hoofdstad Sanaa. HRW sprak onder andere met meer dan dertig meisjes en vrouwen die als kinderen werden uitgehuwelijkt. Volgens het rapport wordt zo'n veertien procent van de meisjes in Jemen uitgehuwelijkt voordat ze 15 jaar oud zijn, meer dan de helft van de meisjes wordt voor het 19e levensjaar in de echt verbonden.

Nadya Khalife, een onderzoeker bij HRW, zei dat een verbod op kinderhuwelijken een prioriteit moet zijn in Jemen, ondanks alle politieke onrust in het land. "Dit is het moment om voortgang te boeken op dit gebied (...) om te verzekeren dat meisjes en vrouwen die een grote rol speelden bij de protestbeweging in Jemen ook kunnen bijdragen aan de vorming van de toekomst van Jemen", aldus Khalife.