Eerste test voor nieuwe Griekse regering

De nieuwe regering in Griekenland wordt donderdag voor het eerst op de proef gesteld door de vakbewegingen. Die hebben een algemene staking afgekondigd waardoor openbare diensten stil komen te liggen. In Athene vinden grote protestbijeenkomsten plaats.

De 24 uur durende staking is gericht tegen nieuwe maatregelen voor verplichte verloven en lagere salarissen voor ambtenaren. Het openbaar vervoer komt donderdag stil te liggen en scholen sluiten de deuren. In ziekenhuizen geldt een uitgekleed dienstrooster.

Premier Lucas Papademos heeft beloofd pijnlijke hervormingen snel door te voeren en haast te maken met onderhandelingen met banken en investeerders om de Griekse schuldenlast terug te dringen.

"Ze creëren een situatie die niet langer kan worden getolereerd", zei Ilias Iliopoulos van de ambtenarenvakbond AEDEDY. "De maatregelen zijn bedoeld om de financiële toestand van het land te verbeteren, maar het land raakt steeds dieper in de schulden, de werkloosheid stijgt en de recessie (...) is erger dan elders in Europa."