Duitsland bereidt zich voor op nucleair transport

De politie in Duitsland heeft omvangrijke veiligheidsmaatregelen getroffen om een lading kernafval te bewaken die volgende week naar een opslagplaats wordt getransporteerd. Verwacht wordt dat er grote protestacties op touw worden gezet om het nucleair transport te belemmeren.

Persbureau DAPD meldde woensdag dat er volgens de politie negentienduizend agenten zijn opgeroepen om het transport te begeleiden - evenveel als bij het laatste nucleaire transport vorig jaar. Het kernafval wordt vervoerd van een verwerkingsfabriek in Frankrijk naar een opslagplaats in Gorleben, in het noorden van de deelstaat Nedersaksen.

De regering van bondskanselier Angela Merkel besloot in januari, na de ramp bij de kerncentrale Fukushima Dai-ichi in Japan, om alle kerncentrales in Duitsland voor 2022 te sluiten. Ondertussen zijn de autoriteiten er nog niet uit waar kernafval permanent kan worden opgeslagen. Tegen de opslagplaats in Gorleben bestaat veel verzet. Activisten zijn van mening dat deze niet veilig genoeg is.