'Kabinet te laconiek over Grieks referendum'

Het kabinet reageert te laconiek op het plan van de Griekse premier George Papandreou om een referendum te houden over het steunpakket voor Griekenland. Dat heeft PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk dinsdagavond gezegd tijdens een debat over het vorige week afgesproken reddingsplan voor de euro.

Premier Mark Rutte (VVD) liet eerder dinsdag weten dat het kabinet bezorgd is over het Griekse plan. Als er een referendum komt, moet dat zo snel mogelijk worden gehouden, schreef Rutte aan de Kamer.

Plasterk vindt de reactie van Rutte onder de maat. Het referendum moet van tafel, stelt de PvdA'er. "Zijn we nou helemaal belatafeld? Als dit referendum er komt, verandert het hele speelveld. Hoe kun je nou hopen dat je de brand kunt bestrijden als de Grieken aan zelfverbranding gaan doen?"

Afgezien van het referendum noemde Plasterk het vorige week gesloten akkoord een 'stap in de goede richting', maar hij heeft nog wel veel vragen. Plasterk had tot dinsdagavond geen oordeel gegeven over het akkoord. Het kabinet heeft de steun van de PvdA nodig voor een Kamermeerderheid, omdat de PVV tegen elke hulp aan Griekenland is.

Op de Europese top werden de regeringsleiders het vorige week eens over het versterken van de banken, een groter noodfonds voor de euro en een steunpakket voor Griekenland.

Het debat is live te volgen op Politiek24. Discussieer ook mee op het Forum.