Japans protest: Sayonara kernenergie!

Tienduizenden mensen hebben maandag in Tokyo deelgenomen aan een demonstratie tegen kernenergie. Gewapend met spandoeken hieven de demonstranten de strijdkreet 'Sayonara kernenergie' aan, terwijl ze marcherend door het centrum van de Japanse hoofdstad de regering maanden het opwekken van kernenergie eraan te geven.

Het protest laat zien hoezeer de ramp met de kerncentrale Fukushima Dai-ichi in maart er bij de bevolking heeft ingehakt. Honderdduizend mensen zijn uit de omgeving van de centrale geëvacueerd en de angst voor radioactief besmet voedsel is groot.

De politie schatte dat er twintigduizend mensen op de been waren, volgens de organisatoren van de protestactie liepen er driemaal meer mensen mee.

Japanse bedrijven hebben de hele zomer te kampen gehad met stroomtekorten, omdat dertig van de 54 Japanse kernreactoren aan extra inspecties onderworpen werden.

Premier Yoshihiko Noda beloofde onlangs de reactoren die de veiligheidscontroles doorstaan opnieuw op te starten, maar erkende dat de nucleaire verslaving van zijn land moet worden afgebouwd door op zoek te gaan naar alternatieve energiebronnen. Dat is nog een hele opgave. Het land beschikt over weinig natuurlijke bronnen en zal al zijn inventiviteit moeten aanwenden om het aandeel van kernenergie in de energievoorziening, zo'n dertig procent, te vervangen.

Uit een vorige maand gehouden peiling van persbureau AP en de marktonderzoekers van GfK blijkt dat 55 procent van de Japanners het aantal kernreactoren in het land het liefst ziet verminderen. Van zo'n 35 procent van de ondervraagden mag dit aantal op het huidige peil blijven. Slechts vier procent wil meer reactoren en, opmerkelijk, een zeer kleine minderheid van drie procent wil dat Japan helemaal afziet van kernenergie.


Japans protest: sayonara kernenergie! (Foto: Novum)