Onderzoek naar discriminatie Utrecht Marathon

De Commissie Gelijke Behandeling gaat zich buigen over het prijzengeld dat de Utrecht Marathon dit jaar uitloofde. Nederlandse winnaars kregen tienduizend euro in het vooruitzicht gesteld, terwijl renners uit het buitenland bij winst slechts honderd euro zouden krijgen. De organisatie en de gemeente Utrecht willen weten of er sprake is van discriminatie.

De organisatie wilde zich er door het verschil in prijzengeld van vergewissen dat een Nederlander zou winnen. Een Nederlandse winnaar zou meer aanspreken dan de zoveelste Afrikaanse renner. Dit zorgde zowel in Nederland als in het buitenland voor de nodige ophef.

De marathon, die op 24 april plaatsvond, werd uiteindelijk gewonnen door Michel Butter uit Castricum, die overigens pas in de laatste kilometers de Keniaan Mutai Kipkorir inhaalde.

De Commissie Gelijke Behandeling toetst op 18 oktober of het beleid van de organisatie discriminerend is. De uitspraak is overigens niet bindend, maar een woordvoerder gaat ervan uit dat deze wel consequenties zal hebben. "De organisatie vraagt natuurlijk niet voor niets zelf om een toetsing."