'Nieuwe massagraven in Sudan'

Sudanese activisten hebben donderdag de Verenigde Staten en de internationale gemeenschap opgeroepen in te grijpen in de deelstaat Zuid-Kordofan. De oproep volgt op beelden van het Satellite Sentinel Project (SSP), waarop ogenschijnlijk nieuwe massagraven te zien zijn.

Het SSP, een initiatief van acteur George Clooney, maakt gebruik van satellietbeelden om de situatie in Sudan in te schatten. Het Noord-Sudanese leger heeft het in Zuid-Kordofan gemunt op de zwarte etnische minderheid, die loyaal is aan de deze week uitgeroepen onafhankelijke republiek van Zuid-Sudan.

"De beelden van de Digitalglobe satelliet tonen details die overeenkomen met de gruwelijkheden die ooggetuigen van de moorden beschreven hebben", zei Nathaniel Raymond van het Harvard Humanitair Initiatief, die de satellietbeelden van het SSP analyseert.

De gevechten in Zuid-Kordofan woeden sinds 5 juni. De Verenigde Naties, hulpverleners en journalisten kunnen het gebied niet inkomen.

Een woordvoerder van de Noord-Sudanese regering ontkent de aantijgingen van het SSP en zei dat het gebied wel degelijk toegankelijk is voor waarnemers. "Mensen kunnen zelf naar het gebied gaan en zien wat waar en niet waar is", aldus de woordvoerder. "Ik denk dat deze geruchten alleen bedoeld zijn om onze regering zwart te maken."