Ruim 1100 boetes voor overtreding rookverbod

Controleurs hebben tussen 1 januari en 31 mei 1108 keer een boete opgelegd voor overtreding van het rookverbod. Cafés moeten bij de eerste overtreding nu nog driehonderd euro betalen, maar minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) is van plan dit bedrag fors te verhogen. Kroegen die de regels vaker aan hun laars lappen, kunnen een boete tot 2400 euro krijgen. Vrijdag is het drie jaar geleden dat het rookverbod in de horeca van kracht werd.

De tachtig inspecteurs van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) voerden 9247 controles uit bij restaurants en eetcafés en 1608 inspecties bij cafés en discotheken. Bij 58 procent van de cafés en discotheken werden tijdens de voorjaarsmeting geen rokers aangetroffen. Dat was een jaar eerder 59 procent, terwijl het in het voorjaar van 2009 nog 83 procent was. Negen op de tien eetcafés zijn rookvrij.

De afgelopen maanden werden geen restaurants, cafetaria's, sportkantines, hotels en gelegenheden voor kunst en cultuur bezocht. Eerdere metingen hadden namelijk uitgewezen dat bij 92 tot honderd procent van deze gelegenheden geen asbakken op tafel stonden.

Cafés zonder personeel die kleiner zijn dan zeventig vierkante meter hebben sinds december een uitzonderingspositie. Hier wordt het roken gedoogd totdat de regelgeving is aangepast. De kroegjes zijn verplicht bij de ingang aan te geven dat er mag worden gerookt. Voor alle overige horecagelegenheden wordt binnenkort verplicht aan te duiden dat er niet gerookt mag worden.