Advocaat bij politieverhoor zware delicten
Verdachten van ernstige misdrijven en minderjarige verdachten moeten zich bij het eerste politieverhoor kunnen laten bijstaan door een advocaat. Als de politie dit in het belang van het onderzoek niet wenselijk acht, moet het verhoor worden opgenomen. Dat staat in een wetsvoorstel dat het Ministerie van Veiligheid en Justitie maandag presenteerde.
De verplichting geldt niet voor het verhoor van verdachten van misdrijven waarop een gevangenisstraf van minder dan zes jaar staat. Vorig jaar pleitte het WODC, het onderzoekscentrum van het Ministerie van Veiligheid en Justitie, er nog voor bij alle verdachten een advocaat aanwezig te laten zijn bij het eerste politieverhoor.
Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) wees toen al op de grote consequenties van een dergelijke algemene verplichting, aangezien er jaarlijks 350.000 verdachten worden verhoord.
Sinds april vorig jaar hebben verdachten het recht om voor hun eerste verhoor contact te hebben met een advocaat. Dat was het gevolg van een uitspraak van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. De aanwezigheid van een advocaat bij het eerste verhoor is een uitbreiding van de rechten van verdachten bij het eerste verhoor.
Het wetsvoorstel is maandag verstuurd naar onder meer de politie, het Openbaar Ministerie en de Nederlandse Orde van Advocaten.