'Geef Auschwitz Herdenking nationale status'

De Auschwitz Herdenking/ Holocaust Memorial Day in Amsterdam moet een officiële, nationale status krijgen. Dat zei voorzitter Jacques Grishaver van het Nederlands Auschwitz Comité zondag tijdens de jaarlijkse bijeenkomst. Hij riep de regering op dit te regelen.

Volgens Grishaver mogen de slachtoffers van de Holocaust nooit worden vergeten. "Met de Auschwitz Herdenking als nationale herdenking is er de zekerheid dat dat nooit gebeurt. Nu heeft de jaarlijkse bijeenkomst die status nog niet, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Dodenherdenking op 4 mei."

De voorzitter van het Auschwitz Comité zei verder dat het juist nu belangrijk is om waakzaam te blijven op intolerantie, omdat die tegenwoordig weer toeneemt in onze samenleving. "Intolerantie en antisemitisme worden salonfähig."

Ongeveer duizend personen woonden de herdenking zondag bij. Zij verzamelden zich in het stadhuis van Amsterdam, om vervolgens in een stille tocht naar het Wertheimpark te lopen. Daar waren toespraken en werden kransen gelegd bij het spiegelmonument Nooit meer Auschwitz van Jan Wolkers.

'Geef Auschwitz Herdenking nationale status'
'Geef Auschwitz Herdenking nationale status' (Foto: ANP)