Kamer buigt zich over toezeggingen missie Kunduz
De Tweede Kamer buigt zich donderdagochtend over een brief met toezeggingen van het kabinet over de voorgenomen politietrainingsmissie naar de Afghaanse provincie Kunduz. Daarna wordt besloten of het afsluitende debat met premier Mark Rutte (VVD) donderdagmiddag kan plaatsvinden.
Vanwege het minderheidskabinet is tot het laatste moment onduidelijk gebleven of het kabinetsvoorstel kan rekenen op een meerderheid in het parlement. Aangezien gedoogpartner PVV niets in de missie ziet, zijn regeringspartijen VVD en CDA afhankelijk van de steun van oppositiepartijen.
Minister van Defensie Hans Hillen (CDA) heeft woensdag over de missie onder meer toegezegd aan de Kamer dat hij bereid is de duur van de opleiding van de Afghaanse agenten te verlengen van zes naar zestien tot achttien weken. Ook gaat Nederland met Afghanistan afspreken dat opgeleide politieagenten niet worden ingezet voor militaire taken. Verder mag een deel van de missie niet betaald worden uit het budget voor ontwikkelingssamenwerking en willen de partijen garanties over de veiligheid van de trainers.
Als het debat donderdag doorgaat, moet Rutte in ieder geval D66, GroenLinks en de ChristenUnie zien te overtuigen. Zij zijn cruciaal voor een meerderheid, aangezien ook de PvdA, SP en Partij voor de Dieren tegen zijn. De SGP staat positief tegenover de missie, maar is met twee zetels niet van doorslaggevende betekenis. Bij Alexander Pechtold (D66), Jolande Sap (GL) en Joël Voordewind (CU) leven echter nog bezwaren, bleek woensdag tijdens een debat in commissieverband over de missie. Zij kunnen pas instemmen als de regering een aantal eisen inwilligt.
Mocht Rutte aan het eind van het debat aan het langste eind trekken, dan nog is de oogst mager. Normaal gesproken wordt gezocht naar een zo breed mogelijk parlementair draagvlak voor het uitzenden van militairen. Met VVD, CDA, D66, GL, CU en SGP blijft de teller echter steken op 79 zetels.