Voorarrest Vincent T. verlengd

De Nederlander die in Engeland wordt verdacht van de moord op zijn buurvrouw blijft tot volgende week in voorlopige hechtenis. Dinsdag buigt de rechtbank in Bristol zich over de hoogte van zijn borgsom, melden Britse media.

De woordvoerder van de familie van Vincent T. meldt dat oud-studenten en professoren van de Technische Universiteit Eindhoven hebben aangeboden een inzamelingsactie te beginnen voor de architect. Dit om eventuele advocatenkosten te kunnen betalen.

De actie heeft volgens hem niet te maken met de borgsom. "Toen zij dit aanboden was nog niet bekend dat er een borgsom zou zijn." De familie is erg blij met het aanbod en denkt erover na. "Maar zij vinden de steun die ze krijgen het belangrijkst."

De Nederlandse architect is in Engeland aangeklaagd voor de moord op zijn 25-jarige buurvrouw Joanna Yeates. De 32-jarige verdachte werd donderdag opgepakt. Hij werkt in de Engelse plaats Bath voor het bouwkundig bedrijf Buro Happold. In 2009 verhuisde hij van Bath naar Bristol. Hij woonde samen met zijn vriendin naast het slachtoffer.

Op 30 december werd de huisbaas van het slachtoffer aangehouden, maar later werd hij op borgtocht vrijgelaten. Yeates werd op 17 december voor het laatst levend gezien. Ze had met haar collega's wat gedronken in de buurt van het centrum van Bristol en liep naar huis, waarbij ze bij drie winkels een stop maakte.

Haar lichaam werd na een zoektocht langs een landelijk weggetje zo'n vier kilometer verderop gevonden. Uit een lijkschouwing bleek dat ze was gewurgd.