Ov-bedrijven grote steden bereiden staking voor

De gemeentelijke openbaarvervoerbedrijven in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag zijn van plan half februari het werk neer te leggen. GVB, RET en HTM zijn boos over de kabinetsplannen om het openbaar vervoer in de grote steden openbaar aan te besteden.

Dat heeft voorzitter Ger Geldhof van de ondernemingsraad van het Amsterdamse GVB woensdag gezegd naar aanleiding van berichtgeving in Het Parool. Geldhof denkt dat de bedrijven geen schijn van kans maken bij een aanbesteding.

Het kabinet denkt 120 miljoen te bezuinigen door het openbaar vervoer in de grote steden openbaar aan te besteden in plaats van 'onderhands' te gunnen. Geldhof denkt dat het openbaar vervoer daardoor in handen komt van twee grote buitenlandse bedrijven. Volgens hem verdwijnen bovendien honderden banen en wordt het openbaarvervoeraanbod dertig tot veertig procent minder.

HTM, RET en GVB zijn de komende weken nog meer acties van plan. Maandag waren ook medewerkers van de drie bedrijven bij de partijbijeenkomst van de PVV in Rotterdam om te demonstreren. "De PVV maakt dit mogelijk", stelt Geldhof.

Abvakabo FNV laat weten dat de vakbonden in de drie grote steden woensdag hebben besloten op 14, 15 en 16 februari actie te voeren. "Wat we precies gaan doen staat nog niet helemaal vast, maar er zullen op die dagen in elk geval veertig procent minder trams, bussen en metro's rijden. Zo hopen we de desastreuze gevolgen van de bezuinigingen voor iedereen zichtbaar te maken", meldt een woordvoerder.