SP wil opheldering over benoeming Knapen

De SP eist opheldering van beoogd premier Mark Rutte (VVD) en CDA-leider Maxime Verhagen over de benoeming van CDA'er Ben Knapen tot staatssecretaris van Buitenlandse Zaken. Aanleiding is Knapens verleden bij PCM.

De oud-hoofdredacteur van NRC Handelsblad zat tot 2006 in de raad van bestuur van de uitgever, dat destijds onder meer de Volkskrant uitgaf. PCM werd in die tijd overgenomen door het Britse opkoopfonds Apax, dat de uitgever vervolgens 'plunderde', stelt SP-fractievoorzitter Emile Roemer.

De Ondernemingskamer oordeelde dit voorjaar dat tussen 2004 en 2007 sprake was van wanbeleid bij PCM. Knapen vertrok in 2006 nadat hij het vertrouwen van de commissarissen had verloren. Hij kreeg anderhalf miljoen euro mee.

De SP-leider vindt het onbegrijpelijk dat Knapen nu kan toetreden tot het kabinet. "Het moet een primeur zijn dat iemand bewindspersoon wordt die in een raad van bestuur zat waarvan de koers het predicaat wanbeleid kreeg." Hij wil van Rutte weten waarom voor Knapen is gekozen. "Bewindspersonen moeten het goede voorbeeld geven en van onbesproken gedrag zijn."


(Foto: Novum)