[update] Japanners in Irak niet vrijgelaten

De drie Japanse burgers die in Irak werden gegijzeld door Iraakse verzetsstrijders, zijn nog niet vrijgelaten. Het Japanse televisiestation TBS had vanmorgen gemeld dat de drie "in veiligheid" waren gebracht, maar volgens een Japanse diplomaat is het noch bekend hoe het met ze gaat, noch waar ze nu verblijven. Het Japanse tv-station baseerde zich op bronnen rond de Japanse regering.

Afgelopen donderdag toonde al Jazeera een video (zie videobeeld rechts) waarop de ontvoerders hun gijzelaars mishandelden en eisten dat Japan zich dit weekend zou terugtrekken uit Irak. Als dat niet zou gebeuren zouden de gijzelnemers de drie gijzelaars levend verbranden.

Hoewel de gruwelijke video een schok in Japan veroorzaakte, zwichtte de Japanse regering niet voor de terreur en verspreidde een tegenvideo waarin de vrijlating van de gijzelaars werd geëist. Al Jazeera meldde gisteren dat de Japanners binnen 24 uur vrij zouden komen.

Een Iraakse groepering beweert nog 30 buitenlanders in gijzeling te houden. Van hen zijn nog geen beelden getoond.

Update 21:27
De drie Japanners zijn nog altijd niet vrijgelaten. De gijzelnemers hebbben zelfs opnieuw gedreigd hen te doden. Volgens de Arabische nieuwszender Al Jazeera heeft een woordvoerder van de ontvoerders gezegd dat Japan binnen 24 uur zijn troepen moet terugroepen uit Irak. Anders wordt de eerste gijzelaar gedood. De andere twee zullen twaalf uur later worden geëxecuteerd.

Update 22:16
De verwarring over het lot van de drie gegijzelden is nog groter geworden. Een onderhandelaar heeft vanavond aan de Japanse regering gemeld dat de drie in veiligheid zijn gebracht. Eerder al hadden al Jazeera en een Japanse zender dat gemeld, maar dat bleek niet te kloppen.

Update 08:52
De drie ontvoerde Japanners zijn nog altijd niet vrijgelaten, zo heeft Japan laten weten. Een woordvoerder van de Japanse regering en van het ministerie van Buitenlandse Zaken maakte met deze verklaring een einde aan de stroom van tegenstrijdige berichten over de mogelijke vrijlating de drie.