'Vaak medicatie voor patiënt die alleen wil praten'

Patiënten met een angststoornis krijgen vaak medicatie voorgeschreven terwijl ze eigenlijk vooral willen praten. Ook worden ze vaak niet volgens de richtlijnen behandeld. Dat concludeert het instituut voor de gezondheidszorg Nivel.

Een kleine meerderheid van de patiënten met een angststoornis of een depressie zoekt hulp. Tegenwoordig is het gebruikelijker om patiënten met een psychische stoornis medicijnen voor te schrijven, maar de richtlijnen bevelen ook gesprekstherapie aan.

Daarbij was het eerder zo dat de arts bepaalt wat het beste is voor de patiënt. Nu staan de behoeften van de patiënten meer op de voorgrond. Slechts 39 procent van de huisartspatiënten met een angststoornis of depressie is vorig jaar volgens de richtlijnen behandeld, stelt het Nivel.

Volgens de patiënten die voor het onderzoek werden ondervraagd zijn huisartsen vooral geneigd medicatie voor te schrijven. Zelf zouden patiënten meer behoefte aan gesprekstherapie hebben. Vooral jongere patiënten willen informatie, counseling en vaardigheidstrainingen.

Om beter in te spelen op de behoefte van de patiënten kunnen de huisartsen volgens het Nivel gebruikmaken van praktijkondersteuners die zijn gespecialiseerd in psychische problemen.

'Vaak medicatie voor patiënt die alleen wil praten'
'Vaak medicatie voor patiënt die alleen wil praten' (Foto: Novum)