Bobbejaan Schoepen (85) beleeft revival

De Belgische artiest Bobbejaan Schoepen, bekend van pretpark Bobbejaanland, wordt zondag 85 jaar. Ondanks zijn leeftijd is de hoogbejaarde zanger-gitarist bezig met een revival. Dit najaar komt een live-cd uit, waarop hij het nummer Lichtjes van de Schelde zingt. Dezer dagen verschijnt ook een boek met bladmuziek van dertig van zijn nummers uit de periode 1948-2008.

Schoepen schreef liedjes als Ik heb eerbied voor jouw grijze haren en Café zonder bier. Hij verkocht in totaal meer dan 5 miljoen platen en cd's.

De Belg trok na de Tweede Wereldoorlog door Europa en de Verenigde Staten om te zingen, te fluiten en te jodelen. Aanvankelijk voor Amerikaanse troepen, maar later voor een groot publiek. Schoepen had eens Jacques Brel in zijn voorprogramma en een jonge Toots Thielemans als gitarist in zijn band.

Bobbejaan is de enige deelnemer aan het Eurovisiesongfestival die louter fluitend een deuntje ten gehore bracht. Dat was in 1957 in het Duitse Frankfurt am Main, bij de tweede editie.

De Belg, steevast getooid met een cowboyhoed, was een van de eerste artiesten die met een eigen bus toerde. Later nam hij een eigen concerttent mee, wat leidde tot een eigen theaterzaal in Lichtaart, ten zuiden van Tilburg. Die zaal, waar ook Rudi Carrell twee jaar optrad en waarnaast hij toen woonde, gaf in 1975 de aanzet tot pretpark Bobbejaanland.

Schoepen verkocht het park met zijn vele attracties in 2004, waarna hij zich met een comebackplaat weer op de muziek toelegde. Schoepen, die als eigenlijk Modest als voornaam heeft, is veelvuldig onderscheiden en behoort volgens ingewijden tot de tweehonderd rijkste Belgen.