Dodental Russische mijnramp gestegen

Het dodental van de ramp in de grootste kolenmijn van Rusland is tot 44 gestegen. Er zitten nog 46 mensen ondergronds vast. Dit meldt het Russische persbureau RIA Novosti. Onder de slachtoffers zijn niet alleen kompels, maar ook reddingswerkers.

Premier Vladimir Poetin is naar de plaats van de ramp gekomen om persoonlijk poolshoogte te nemen. De Raspadskaja-mijn is gesitueerd in Kemerovo, op ongeveer driehonderd kilometer ten oosten van Moskou. De mijn werd zaterdag en zondag door twee explosies getroffen.

Op het moment van de eerste ontploffing, die vermoedelijk door een opeenhoping van methaangas werd veroorzaakt, bevonden zich 359 mijnwerkers in de mijn. Toen de tweede knal volgde, waarbij de belangrijkste luchtschacht -met een diameter van vijf meter- werd vernield en een gebouw van vijf verdiepingen in het mijncomplex instortte, bevonden zich inmiddels ook reddingswerkers ondergronds.

Mijnexplosies en andere industriële ongelukken komen vaak voor in Rusland en andere voormalige Sovjet-republieken. Veelal gebeuren ongelukken doordat bedrijven of werknemers de veiligheidsvoorschriften niet in acht nemen.