Lichaam Poolse president terug in Warschau

Tienduizenden Polen hebben bloemen op de kist met het lichaam van hun president gegooid terwijl ze het volkslied zongen. De kist werd zondag naar het presidentiële paleis gebracht waar ook dochter van de president en zijn tweelingbroer aanwezig waren.

Het lichaam van Lech Kaczynski kwam zondag in Warschau aan vanuit Rusland, waar hij en tientallen hoogwaardigheidsbekleders de dood vonden toen hun vliegtuig neerstortte. Ze waren onderweg naar Rusland om een herdenking bij te wonen van de massamoord in de Tweede Wereldoorlog op duizenden Poolse krijgsgevangenen in Katin door de geheime Sovjetpolitie, dit jaar zeventig jaar geleden.

Eerder op zondag hield het land twee minuten stilte voor de slachtoffers van het ongeluk. Onder de doden waren naast de president en zijn vrouw, de chef-staf van het leger, de president van de nationale bank, onderminister van buitenlandse zaken en drie parlementsleden.

Binnen zestig dagen zullen er nieuwe verkiezingen gehouden worden, zoals de grondwet voorschrijft.

In Moskou zijn Russische en Poolse onderzoekers begonnen met het ontcijferen van vluchtdata, zo zei de Russische minister van transport. De precieze oorzaak van het ongeval is nog niet bekend, maar mogelijk zorgde dichte mist voor slecht zicht.