Twaalf flitspalen vernield in 2009

Vorig jaar zijn twaalf flitspalen ernstig vernield. Dit jaar zijn er voor zover bekend nog geen palen vernield. De indruk bestaat dat het verschijnsel afneemt, meldt een woordvoerder van het Team Verkeer van het Landelijk Parket vandaag.

In Nederland staan zo'n veertienhonderd flitspalen, die inclusief kabels en andere infrastructuur elk maal vijftigduizend euro kosten. "Maar dat kan ook het dubbele zijn. De kosten verschillen heel erg, afhankelijk van het type en de locatie."

Als de dader wordt gevonden, wordt de toegebrachte schade in zijn geheel verhaald, meldt het OM, hoewel de vernieler in lang niet alle gevallen wordt opgespoord.

Een vandaal werd begin deze maand door een Utrechtse rechter veroordeeld tot een schadevergoeding van achtduizend euro. In een Amsterdamse zaak deelde de rechter volgens het OM medio vorig jaar een schadevergoeding van dertigduizend euro uit.

Uit een peiling blijkt volgens het OM dat tachtig procent van de bevolking flitspalen een acceptabel middel vindt om de snelheid te controleren.

Twaalf flitspalen vernield in 2009
Twaalf flitspalen vernield in 2009 (Foto: Novum)