'Beperkte toename geneeskundestudenten'

De voorgenomen uitbreiding van het aantal geneeskundestudenten dit jaar is mogelijk, maar meer wordt een probleem. Dit stellen decanen en opleidingsdirecteuren van de acht medische faculteiten in Nederland in het tijdschrift Medisch Contact. De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) adviseerde onlangs om de numerus fixus voor de studie geneeskunde binnen vijf jaar af te schaffen.

Door het loslaten van de numerus fixus hoeven aankomende studenten niet meer via een landelijke loting tot een opleiding te worden toegelaten. Een selectiemoment op de universiteiten zelf wordt door mensen die de opleiding volgen als rechtvaardiger gezien, stelde RVZ in haar advies. Hoe universiteiten dit gaan doen moet zij volgens de raad zelf weten.

Dit jaar wordt het totaal aantal studieplaatsen verruimd van 2850 tot 3100 plaatsen. Hiermee krijgt elke faculteit er gemiddeld 31 studenten bij. Vijf van de acht medische faculteiten zijn tegen de opheffing van de numerus fixus. De meeste faculteiten laten weten geld van het ministerie van Onderwijs nodig te hebben om nog meer extra plaatsen mogelijk te maken.

Submitter:  Bron: Novum