Zeldzame leeuw bijt drie welpen dood

Een leeuwin in de dierentuin van het Vlaamse Mechelen heeft haar drie gezonde, twee maanden oude welpen doodgebeten. De Indische leeuwin was waarschijnlijk in de stress geraakt.

Verzorgers hadden de welpjes een half uur meegenomen voor een vaccinatie en een chip. Toen de moeder haar kleintjes terugzag zette ze plotseling haar scherpe tanden in de kleintjes, die dood neervielen. Toegesnelde verzorgers konden nog net voorkomen dat de leeuwin haar kinderen ook opat.

"Onze medewerkers zullen de procedure, die op dezelfde manier gebeurde als bij het vorige nest en in andere dierentuinen ook wordt toegepast, nauwkeurig onderzoeken om de mogelijke oorzaak te achterhalen", aldus dierentuin Planckendael in Mechelen vandaag op haar website.

De dood van de welpjes is een grote tegenslag voor de soort. De Indische leeuw is een met uitsterven bedreigde diersoort, waarvan er nog maar enkele honderden in het wild leven. Enkel in het Gir Forest-reservaat in Noordwest India komt nog een kleine populatie voor.