Floorball, een sport stelt zich voor
“Henke Larsson maakt Hockey debuut”. Achter deze headline ging de aanleiding voor deze promo uit. Nu Henrik Larsson gelijk de meeste bekende floorballspeler is geworden, is het tijd om ook de sport zelf bekend te maken. FOK!user SquirrelingMicrowave stelt ons deze sport voor. |
Wie kent de gymlessen niet? Hockey is in Nederland erg populair, maar met die houten sticks en die zware bal in de gymzaal aan de gang? Nee, dan maar gebruik maken van zo’n witte plastic bal met gaatjes erin en een soort plastic buis met een blad eraan. En laat dit nu eens de basis zijn voor de sport Floorball.
Ontstaan vanuit het IJshockey, waar het in eerste instantie een zomertraining was, is er veel veranderd. Zo is het goede materiaal tegenwoordig niet meer van alleen plastic, maar ook van materialen als carbon, kevlar, en composiet. Licht van gewicht, maar in staat om veel kracht op te vangen. Dat laatste is wel nodig ook, aangezien de hoogste snelheid tot nu toe gemeten zo’n 190 km/h is. De bal is overigens wel hetzelfde, tenminste, voor wedstrijden krijg je de zelfde opzet als van een golfbal erbij voor nog zuiverdere en snellere schoten. Het is dan ook een snellere teamsport dan IJshockey…
Nu is de basis misschien bekend, maar er is nog veel meer mogelijk. Filmpjes geven de mooiste voorbeelden, dus tijd voor een promotiefilmpje uit Zweden.
Wedstrijden vinden meestal plaats in een sporthal, op een speelveld van 40m bij 20m (De grootte van een handbalveld). Daarom heen komt boarding te staan, gemaakt van PVC, en zo’n halve meter hoog. Doordat het spel bijna niet gestopt hoeft te worden (alleen als de bal wel uitgaat, of bij doelpunten of overtredingen) is het handig om continu door te wisselen. Qua speelvorm kent een wedstrijd 3 periodes van 20 minuten effectieve tijd (d.w.z. de klok stopt op het moment dat het spel stil ligt). Een team bestaat uit maximaal 20 spelers, waarvan er 6 tegelijkertijd op het veld mogen staan. Van die spelers is er meestal 1 keeper. Het verschil tussen een veldspeler en een keeper is groot. Waar een speler genoeg heeft aan gewone sportkleding en een stick, moet een keeper een helm dragen, een lange broek, en heeft hij geen stick. In plaats daarvan zit hij op zijn knieën om zo zijn doel te verdedigen.
Ook typisch voor Floorball is hoeveelheid fysiek geweld. Net zoals bij IJshockey wordt er gewerkt met tijdstraffen, waardoor een speler voor 2, 5, 10 of de rest van de wedstrijd het veld uit wordt gestuurd. Alleen doordat je geen bescherming aan hebt, en derhalve alle klappen met je lichaam opvangt, ligt de grens van wat toegestaan is lager. Een bodycheck mag niet, maar schouder aan schouder duwen mag weer wel. Een poging tot vechten is overigens gelijk einde wedstrijd
In Nederland is het een sport in opkomst. De NeFUB, zie www.nefub.nl, de nationale bond, groeit elk jaar vrij hard en kent zo’n 1000 geregistreerde leden. Er zijn in Nederland ongeveer 20 verenigingen, verspreid over het hele land, waarvan 6 vertegenwoordigd zijn in de hoogste divisie bij de heren. Alleen landskampioen HDM (Den Haag) en de Amsterdamse club FB Agents hebben 2 teams in de hoogste klasse, waardoor 8 teams strijden om het landskampioenschap. Bij de vrouwen bestaat de competitie uit 1 divisie, waar 10 teams aan meedoen. Bij de heren spelen daarnaast 14 teams in de beide 2e divisies.
Ook bestaat er een nationaal team, wat in Tsjechië meedoet aan de WK voor B landen. Vorige keer wist Nederland 3e te worden, dus 13e van de wereld, wat voor een klein floorball land erg goed is. Regerend wereldkampioen is Zweden, maar met zo’n 3 miljoen beoefenaars is alleen voetbal een grotere sport in Zweden. Andere landen die dit jaar een serieuze poging zullen wagen naar het ere-metaal zijn Finland, Zwitserland en Tsjechië. Op 14 december zullen we weten wie zich de komende twee jaar wereldkampioen mag noemen.