Van Gaal en Ten Cate hekelen KNVB

Trainers Louis van Gaal en Henk ten Cate verwijten de Nederlandse voetbalbond dat ze woensdag alweer met AZ en Ajax in actie moeten komen in de play-offs voor een plaats in de voorronde van de Champions League. Aankomende zondag moeten de teams het tegen elkaar opnemen in de finale van de beker in de Kuip.

"Dat is een hele kwalijke zaak", aldus Ten Cate. "Het is niet eerlijk dat wij nauwelijks rust krijgen voor het uitduel met Heerenveen. Dat kan eigenlijk niet. Die play-offs hadden later moeten beginnen."

De coach van de Amsterdammers kreeg bijval van Van Gaal. "Ik zie het als competitievervalsing. Ik heb echter niet geprotesteerd. Dat heeft toch geen zin. De KNVB meet wel vaker met twee maten. Dat moeten wij maar accepteren. Het slaat natuurlijk helemaal nergens op. Heerenveen en FC Twente kunnen lekker anderhalve week achterover leunen en AZ en Ajax moeten weer vol aan de bak. Het zal allemaal wel. Het zal wel normaal zijn.''

De woordvoerder van de KNVB, Frank Huizinga, heeft gezegd dat de Nederlandse voetbalbond het niet eens is met de kritiek. "Het vaststellen van de wedstrijden op 9 mei, drie dagen na de bekerfinale, is geheel conform de sportieve en technische uitgangspunten zoals die met de clubs zijn besproken. Heerenveen en FC Twente hebben bij de inventarisatie van de speelmogelijkheden aangeven dat ze op woensdag 9 mei en niet op donderdag 10 mei willen spelen. Bij de beslissingen worden ook de lokale autoriteiten betrokken. Clubs mogen in de reguliere competitie ook altijd aangeven of ze hun thuiswedstrijd op zaterdag of zondag willen spelen," aldus Huizinga.