E. Jiminez sterkste op Lagos de Covadonga

Eladio Jiminez heeft de bergetappe met finish bovenop de Lagos de Covadonga gewonnen. Hij rondde een lange vlucht met succes af. Sastre maakte enkele seconden goed op de andere klassementsleiders, maar Menchov blijft in het goud.

Gedurende het begin van de etappe waren er vele groepjes die probeerden te ontsnappen. Daarbij waren onder andere De Groot en Van Bon. Uiteindelijk was het een kopgroep van 14 man die de gratie kreeg van het peloton. Hierbij zaten onder andere Bram de Groot, bergkoning Joaquin Rodriguez, Unai Osa en Eladio Jiminez. Zij kregen een maximale voorsprong van ruim acht minuten, op ongeveer veertig kilometer van de streep.

Op ruim twintig kilometer van de streep was daar nog vijf minuten van over, aan het begin van de slotklim van twaalf kilometer is het verschil tussen de favorieten en de koplopers nog een kleine drie minuten. Al snel was het de Spanjaard Eladio Jiminez die het wat te langzaam vond gaan in de kopgroep, Cuesta was de enige die een beetje bij zijn landgenoot in de buurt kon blijven. In het peloton was het Carlos Sastre die demarreerde. De CSC-renner raapte één-voor-één de renners van de kopgroep op.

Op zeven kilometer van de top had Roberto Heras geen ploeggenoten meer over, alleen Menchov en Simoni konden hem volgen. Grote afwezige was de nummer drie van het klassement, Francisco Mancebo. Dit gebeurde op een halve minuut achter Sastre en op 2.20 van koploper Jiminez. Op vijf kilometer was de voorsprong van Sastre nog tien seconden, Jiminez had toen nog een kleine twee minuten. Simoni sprong kort voor de streep nog naar Sastre toe, maar de derde etappe-overwinning van Eladio Jiminez in zijn carrière in de Ronde van Spanje kwam niet meer in gevaar. Cuesta kon de klassementsrenner ook nog voorblijven, kort voor Simoni die in de laatste meters wegsprong bij Sastre. Sastre nam de derde plaats in het klassement over van Mancebo, die bijna een minuut op hem verloor. Heras en Menchov verloren slecht zeven seconden op Sastre.

Uitslag 14e etappe Ronde van Spanje

PlaatsNaamPloegLandTijd
1Eladio JiminezECVSpanje4.25.36
2Iñigo CuestaSDVSpanje1'20"
3Gilberto SimoniLAMItalië1'32"
4Carlos SastreCSCSpanje1'37"
5Denis MenchovRABRusland1'44"
6Roberto HerasLSWSpanjez.t.
7Martin PerdigueroPHOSpanje2'11"
8Oscar SevillaTMOSpanjez.t.
9Santos GonzalezPHOSpanje2'16"
10Francisco ManceboIBASpanje2'36"

Klassement na 14e etappe

PlaatsNaamPloegLandTijd
1Denis MenchovRABRusland56.53.00
2Roberto HerasLSWSpanje47"
3Carlos SastreCSCSpanje1'50"
4Francisco ManceboIBASpanje2'45"
5Carlos Garcia QuesadaECVSpanje5'37"