Meer developers bezig met PC-games dan consolegames

Uit een onderzoek onder meer dan 2000 developers uit voornamelijk Noord-Amerika blijkt dat er meer developers bezig zijn met PC-games dan met hun consolebroertjes.

De cijfers uit het onderzoek liegen er niet om, 70% van de geinterviewden gaven aan games te ontwikkelen voor PC en/of Mac, 43% ging voor de consoles, 28% voor het wereldwijde web en slechts 16% werkt aan een handheld-titel. De consoledevelopers zijn onderverdeeld in 73% Xbox 360, 58% PlayStation 3, 42% Wii en nog 15% voor de PlayStation 2.

Bij de handhelds is de Nintendo DS duidelijk in het voordeel, 75% van de developers is met Nintendo's draagbare beestje bezig terwijl 45% bezig is met Sonys PlayStation Portable.

Zoals verwacht is C++ nog altijd de populairste programmeertaal om in te schrijven, met 76% van de developers. C# en Java/J2ME volgen op grote afstand, terwijl 9% van de developers aangeeft nog gebruik te maken van assembly.

De hier gegeven cijfers zeggen echter niets over het aantal games wat per platform verschijnt. Het onderzoek is gehouden onder individuele developers, en aangezien de grootte van de ontwikkelteams per platform verschilt zegt het dus niets over de aantallen games. Daarnaast moet er ook rekening mee gehouden worden dat er nu niets bekend is gemaakt over de out-sourcing die momenteel veel voorkomt. Developers in landen als China en India worden vaak gebruikt als goedkope manier om aan in-game assets te komen.

Het volledige rapport is hier te krijgen voor $ 2.495,-. Mocht iemand van plan zijn om het rapport aan te schaffen, dan is de redactie van FOK!games zeer geïnteresseerd in het inzien van het rapport. Als tegenprestatie zijn we bereid tot een nieuwsbericht met bronvermelding.


Geïnterviewde developer