Nieuw virus roeit 80% van de mensheid uit

Vergeet SARS, lach om de Mexicaanse griep en trek een lange neus naar het AIDS en het ebola-virus. Het Lujo-virus kan maar liefst tachtig procent van de mensheid uitroeien.

Het tot voor kort onbekende virus dook vorig jaar voor het eerst op in Zuid-Afrika. Tijdens een kleine uitbraak doodde het virus maar liefst vier van de vijf besmette personen. Deze week is ontdekt dat het virus behoort tot de familie van virussen die van ratten op mensen kunnen overspringen.

Het Lujo-virus verandert in slechts negen dagen een gezond mens in een lijk.  Het virus veroorzaakt huiduitslag, koorts, spierpijn, diarree en ernstige bloedingen. Uiteindelijk moet je kotsend toezien hoe je organen uitvallen, terwijl je wacht op de onvermijdelijke dood.

Het Lujo-virus, vernoemd naar Lusaka en Johannesburg, de steden waar de ziekte als eerste werd ontdekt, lijkt gevaarlijker dan alle tot nu toe bekende virussen. Ondanks dat uitbraken van deze ziekte nog maar sporadisch voorkomen en over een klein gebied, is de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) er niet gerust op. Dankzij de oprukkende verstedelijking en bevolkingsgroei in afgelegen gebieden worden nieuwe ziektes sneller verspreid dan in voorgaande jaren.

"Het was niet in de rimboe waar dit virus werd aangetroffen, maar in een buitenwijk van Lusaka", aldus Dr Sewlall, die als eerste arts een besmet persoon behandelde in een ziekenhuis in Johannesburg.  ''Er zijn delen van het New Yorkse Central Park, die landelijker zijn dan dit gebied."


Een schokkend filmpje over het virus